Lavantin Dental Clinic
DİŞ BEYAZLATMA

Dişlerin rengini açmak amacıyla profesyonel olarak uygulanan işlem “Diş Beyazlatma” ya da “Dental Bleaching” olarak adlandırılmaktadır. Sağlıklı bir şekilde bu işlemin uygulanabilmesi için diş hekimlerinin kullandığı bazı jeller bulunmaktadır. Bu jeller lazer ile etki gösterebildiği gibi kendiliğinden kimyasal olarak da etki gösterebilen jeller bulunmaktadır. Bunun tercihi diş hekimine bırakılmalıdır. Hastalarımız genellikle dişlerin üzerindeki taşların temizlendiği ve diş üzerindeki bazı lekelerin giderildiği detertraj ve polisaj işlemini beyazlatma ile karıştırabilmektedirler. Diş beyazlatma işlemi, üzerinde leke bulunan ya da dişetlerinde enfeksiyon olan bireylere uygulanamamaktadır. Diş üzerindeki taşlar ve lekeler diş beyazlatıcı jelin etkisini azaltacağı gibi dişin bazı bölümlerinin beyazlamasını da engellemektedir. Bu sebeple diş beyazlatma işlemi yapılması mutlaka gereklidir. Bu hem diş taşlarının temizlenmesi hem diş üzerindeki lekelerin giderilmesi hem de dişlerin homojen bir şekilde beyazlatılabilmesi açısından önemlidir. Diş taşı temizliğinin diş beyazlatma işleminden 2 hafta önce uygulanmasını önermekteyiz. Diş beyazlatma işlemi kliniğimizde lazer vasıtasıyla uygulanmakta olup, genellikle tek seansta bitmektedir. Diş beyazlatma işlemi yaklaşık bir saat kadar sürmektedir. Bu işlem sonrasında bir miktar hassasiyet normaldir. Ayrıca bazen dişetlerinde de çok ufak ve geçici beyazlıklar oluşabilmektedir. Ancak tüm bu durumlar geçicidir. Hastalarımız diş beyazlatma sonrasında 2 hafta boyunca koyu gıda tüketiminden kaçınmalıdırlar. Kahve, kola, şarap gibi koyu renkli içecekler diş beyazlatma işleminin etkisini azaltabilir. Diş beyazlatma işlemi ortalama 8 ay ile bir yıl kadar etkili olmaktadır. Yılda bir kere diş beyazlatma yapılmasının dişler üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak daha sık yapılması durumunda dişin mine tabakasında erozyon görülebilmektedir. Hastalarımız diş beyazlatma öncesinde diş taşı temizliği yaptırmalı sonrasında da koyu renkli gıda tüketiminde kaçınmalıdırlar.
Diş beyazlatma işlemi öncesinde hastamız ile birlikte dişlerinin mevcut rengi öncelikle saptamaktayız. Daha sonrasında dişetlerine beyazlatıcı jelin zarar vermesini önlemek amacıyla ışıkla sertleşen bir bariyer uygulanmaktadır. Bu bariyer diş beyazlatma işlemi sonrasında çıkartılmaktadır. Dişeti bariyeri uygulanan dişlere beyazlatma jeli homojen bir şekilde uygulanır. Lazer çalıştırılarak kırk dakika olarak geri sayım başlatılır. Bu esnada hastanın gözlerinin zarar görmesini engellemek için özel gözlükler kullanmaktayız. İşlem bittikten sonra gözlükler çıkartılır. Dişlerin beyazlatma sonrası renkleri saptanarak işlem öncesi renk ile karşılaştırma yapılır. Çok inatçı diş renklerinde beyazlatma işlemi arada en az bir hafta süre bırakmak koşuluyla iki seans uygulanabilir. Arada bırakılan bu bir hafta boyunca hastanın diş bakımına devam etmesi beklenir. Diş fırçalama ve yemek yeme sırasında hassasiyet olması oldukça doğaldır. Bu durum için hassasiyet öneyici içeriğe sahip diş macunları tercih edilebilir.
Sonuç olarak, diş beyazlatma işlemi ağrısız, kısa süren ve etkileri hemen görülebilen oldukça basit bir işlemdir. Bu işlemin diş hekimi tarafından profesyonelce uygulanması tedavinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Diş beyazlatıcı tozlar diş minelerine zarar verdiği için tercih edilmemelidir. Uzun süre bu tozların kullanılması dişlerde kalıcı hasarlara neden olabilir. Sizler de diş beyazlatma konusunda daha detaylı bilgi almak ve muayene olmak isterseniz hemen bizi arayın…