top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLavantin Dental Clinic

DENTAL İMPLANTLAR

Güncelleme tarihi: 3 Ağu 2021

Kliniğimizde Dental İmplant Uygulamaları


Dental implantlar diş eksikliği sonucunda oluşan estetik, fonksiyonel ve konuşma ile ilgili eksikliklerin yerine konulması için yerleştirilen yapay diş kökleridir. Diş eksikliği/eksiklikleri sonrasında kendi işlerimize zarar vermeden sadece eksiklik olan bölge yapılabilmesi en büyük avantajdır. Tamamen diş eksikliğinin olduğu durumlarda sabit diş yapma imkanı da vermektedir. Bir diş kaybı gerçekleştiği zaman sadece estetik bir kayıp meydana gelmez. Çiğneme o bölgede tam olamayacağı için beslenmede negatif etkilenir. Çiğneme sistemi dolaylı olarak etkilense de çene eklemi de bu eksikliğinden nasibini alır.

Diş çekildikten sonra hem o dişin yanındaki hem de dişin karşısındaki dişler, çekim boşluğuna doğru harekete eğilimli olurlar. Normalde bir diş kadar boşluk olması gerekirken daha küçük ve dar boşluklar oluşmasına sebep olabilmektedir.

Bunların önlenmesi için o bölge eskiden hareketle (takıp çıkartılabilen) ya da Köprü protezi adı verilen sabit protezler yapılmaktaydı. Hareketli protezler hem çiğneme zayıflıkları hem de kullanım zorlukları açısından genellikle tercih edilmemektedir. Köprü protezden sabit yapılardır ancak yapılabilmesi için sağlam dişlerimde küçültülmesi gerekmektedir. Bu küçülen dişler zamanla dişlerde ağrı, kanal tedavisi ya da çekim gibi sıkıntılara sebep olabilmektedir. Tüm bu olumsuzlara karşı günümüzde diş eksiklikleri için implantlar kullanılmaktadır. Komşu dişlere zarar veremediği gibi sabit yapılar oldukları için çiğneme de çok etkilidir. Ancak ister köprü olsun ister implant tedavisi olsun hiçbir protezin kendi doğal ateşimiz gibi olması beklenmemelidir. Doğal dişe en yakın olan tedavi implant tedavisidir.



İmplant Cerrahisi Protokolümüz


İşlem Öncesinde;

İşlem öncesinde işlemler lokal anestezi altında ya da genel anestezi altında da yapılsa öncelikle hastalarımızdan “aydınlatılmış onay formu” alınmaktadır. Bu formda hekimimiz tarafından size anlatılan işlemlerin detayları “yazılı” olarak yer almaktadır. Formu dikkatli bir şekilde okuyunuz işlemin detayları ile meydana gelebilecek komplikasyonlar konusunda aklınıza takılan bir soru olursa formu imzalamadan önce hekiminizden bu sorularınızın cevaplarını alınız.

Hekiminiz tarafından mevcut sistemik durumunuz, kullandığınız ilaçlar ve alerji durumunuz sorgulanacaktır. Tüm rahatsızlıklarınız, kullandığınız ilaçlar (aspirin, vitamin, sürekli kullanılan ilaçlar dahil) ve mevsim alerjisinden besin alerjilerine kadar önemsemediğiniz durumlar konusunda da hekiminize bilgilendirin.

Lokal anestezi yapılmadan içerisinde antiseptik bulunan gargara ile ağzınızı 20 dakika boyunca çalkalayın. Lokal anestezi öncesinde sprey anestezi olarak bilinen “topikal anestezi” uygulanacaktır. Topikal anestezi iğnelerin batma hissini azaltarak ve anestezi konforunu arttıracaktır.

Artık implant cerrahisi işlemi için hazırsınız.

İşlem Sırasında;

İmplant cerrahisi işlemi sırasında ağrınız olmayacaktır. Ancak dokunma/baskı hissi olması çok normaldir. Ancak ağrı/acı olmayacaktır. İşlemin uzaması durumunda anestezi zamanla azalacaktır. Böyle bir durumda sol elinizi kaldırarak hekiminizi uyarınız. Hemen ilave anestezi yapılarak ağrı/ağacının önüne geçilecektir.

İşlem sonunda genellikle dikiş atılmaktadır. Bu dikişler kendiliğinden eriyen dikişlerden olabileceği gibi erimeyen dikişlerden de olabilmektedir. Sizin için yapılan işleme göre en uygun tercih hekiminiz tarafından yapılacaktır. Dikişlerin alınması gerekiyorsa bu süre aksi belirtilmedikçe 7-10 gündür.

İşlem Sonrasında;

İşlem sonrası verilen ilaçlara hemen başlayınız. İyileşme süresince, ağız bakımınıza devam ediniz. Aksi belirtilmedikçe işlemin gerçekleştirildiği günün ertesinde diş fırçalama ve gargaraya başlayınız. Dikişlerinizin üzerinde besin kalmamasına özen gösteriniz. Besin kaldığı durumlarda enfeksiyon gelişme riski yüksektir.


Önemli uyarı!


Sigara kullanımı yara iyileşmesini yavaşlattığı gibi yara bütünlüğü ile pıhtının bozulmasına neden olabilir. İşlemin yapıldığı gün sigara kullanan hastalarda ağrı ve şişlik sıklıkla görülmektedir. Sigara sağlığa zararlı olduğu için hiç kullanılmamalı ve bırakılmalıdır. Bırakma konusunda Sağlık Bakanlığının 171 numaralı hattı ile iletişime geçebilirsiniz. Özellikle implant operasyonları sonrasında ve implantın kemiğe kaynadığı süreçte sigara kullanımı implantlar da kaynamama dediğimiz “fail” durumuna sebep olabilir. Hem maddi hem de manevi olarak gayret gösterilen implant tedavisinin başarısı için sigara bırakılmalı, bırakılmıyorsa da çok azaltılmalıdır.



Tavsiyeler

✔️İşlem bittikten sonra ilaçlarınızı vakit geçirmeden alınız. Uyuşukluğun azalması ile ağrı başlayacaktır. Uyuşukluk azalmadan ağrı kesici ve antibiyotiklerinizi alırsanız işlem sonrası ağrı hissetmemiş olursunuz.

✔️Tarafımızca verilen buzu işlem yapılan bölge/bölgelere dışardan üzerine peçete/bez sararak 15 dakika uygulayıp 15 dakika ara veriniz. Bu şekilde 15’er dakikalık uygulamaları işlem günü boyunca uygulayınız. İşlemden sonraki günde uygulama yapmanız önerilmektedir.

✖️İşlem sonrasında 3 gün boyunca kesinlikle sigara içmeyiniz. Sigarayı bırakmak için Sağlık Bakanlığımızın 171 numaralı hattı ile iletişime geçiniz.

✖️İşlemden sonra 3 saat boyunca yemek yemeyiniz. Uyuşukluk devam ederken yemek yeme durumunda farkında olmadan yanak ve dudağı ısırmak suretiyle yara oluşturabilirsiniz.

✖️İşlem günü sıcak yiyecek/içeceklerden kaçınınız. Sıcak yemek/ içecekler kan damarlarına gevşeterek kanama oluşma riskini arttırırlar.

✔️İşlem sonrasında protein ağırlıklı beslenme yara iyileşmesini hızlandıracaktır. Soğuk yoğurt, dondurma gibi besinler hem ağız içine soğuk tutmakta hem de protein içeriği ile yara iyileştirilmesini hızlandırmaktadır.

✔️İşlem sonrasında bir komplikasyon gelişirse (şişlik, geçmeyen ağrı gibi) mutlaka bizlere ulaşarak kontrol randevusu talep ediniz.

✔️Randevularınız bir gün öncesinde sizlere hatırlatılacaktır. Randevularınızı aksatmamanız çok önemlidir.

38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page